Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22 Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28 Projectmanagement: minder proceswerk, meer mensen werk - Boshuis Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 186 Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 186 Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 186 Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web212/d0/85/510127585/htdocs/WordPress_SecureMode_02/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 186

Projectmanagement: minder proceswerk, meer mensen werk

Opleidingen

In elke basisopleiding over projectmanagement leer je over het gebruik en het toepassen van processen. Prince2, PMP, PMBok… De aandacht voor het proces is overweldigend.

Begrijp me niet verkeerd: het proces is belangrijk, en een goede toevoeging voor elk project. Maar het is en blijft voor mij niet meer dan een toevoeging.

In elk project werk je namelijk voor een klant, met een team en stakeholders – mensen, dus – die elk een eigen wijze van werken, normen en waarden hebben en dit richting hun organisatie uitdragen. Als (extern) projectmanager heb je daar gewoon mee te dealen.

Processen ter ondersteuning

Processen kunnen je daarbij ondersteunen, door je te helpen met het vastleggen van doelen en het stellen van grenzen. Het belangrijkste aspect blijft echter hoe jij kunt werken met je team, de mensen daaromheen, en de organisatie. Heb je de flexibiliteit om je aan te passen en toch resultaat te halen? Ben je in staat om verschillende dan wel andere wegen te vinden door de organisatie heen? Pas je jouw werkwijze aan zonder jezelf te verliezen in de werkwijze van de klant? En doe je dat dan voor de klant of voor het doel?

Les 1: Omgaan met mensen

Als projectmanager wil je de betreffende organisatie op een goede manier meenemen in de gewenste of soms noodzakelijke verbetering. Bij elk project dat je tegenkomt zit één heel ingewikkeld onderdeel: de mensen.

In moderne projectmanagementopleidingen komt het wel aan bod, maar het blijft summier. Wil je goed beslagen ten ijs komen, maar weet je niet zeker of je over de juiste soft skills beschikt? Er zijn opleidingen die zich hier meer op richten, en wat minder op het procesmatige aspect van een project. People skills kun je leren! Buiten je comfort-zone gaan is hierbij een leerzame toevoeging.

Hoe doe jij dat in jouw werk…?

@2024 Boshuis. All Rights Reserved.